Ministrul educatiei si-a dat ieri demisia in semn de protest fata de bugetul mic alocat invatamantului pentru 2006

Nemultumit de bugetul prea mic alocat invatamantului pentru anul 2006, ministrul educatiei, Mircea Miclea, si-a inaintat ieri demisia de onoare. Pentru anul viitor, educatia a primit de la bugetul de stat 2,35 miliarde lei noi (663 milioane euro), in timp ce el a cerut 16 miliarde lei noi (5a din PIB). Miclea a preferat sa-si explice gestul intr-un comunicat trimis presei. Fara sa dea cifre, ministrul spune ca, desi pentru 2006 s-a obtinut o crestere substantiala pentru cercetare, bugetul pentru invatamant a ramas la nivelul anului anterior, chiar mai redus. "Se perpetueaza astfel o subfinantare cronica a invatamantului, fapt care impiedica derularea proiectelor pe care le-am lansat", se arata in comunicatul trimis de Biroul de presa al Ministerului Educatiei si Cercetarii (MEC).

"Mereu am declarat ca educatia trebuie sa obtina minimum 5 la suta din PIB, in conditiile in care media europeana este de 5,22 la suta, iar a tarilor care au intrat de curand in Uniunea Europeana este de 5,31 la suta", se precizeaza in comunicatul MEC.

Potentiali succesori

Presedintele PD, partidul care l-a propus pe Miclea pentru functia de ministru, i-a cerut ieri acestuia sa revina asupra demisiei. El l-a caracterizat pe Miclea drept un ministru performant si a pledat pentru rediscutarea bugetului educatiei la nivelul Aliantei D.A. si al coalitiei majoritare.? Cu toate acestea, surse din Alianta sustin ca PD planuise mai demult schimbarea lui Mircea Miclea. Ca o concesie fata de cel vizat , PD i-a oferit libertatea de a-si alege momentul demisiei. Sursele spun ca ministrul ceruse sa iasa onorabil din guvern, si nu prin remaniere.

Posibilii succesori? sunt, conform parlamentarilor democrati, liderul grupului PD din Camera, Cristian Radulescu, sau vicepresedintele PD Cezar Preda, dar un rol determinant in luarea deciziei va avea presedintele Emil Boc, care ar putea opta, ca si in cazul lui Miclea, pentru o alta personalitate din Cluj.

Sindicalistii ameninta cu inghetarea anului scolar

Mircea Muresan, consilier in cadrul MEdC, ne-a declarat ca demisia ministrului Miclea a ajuns pe masa premierului Calin Popescu-Tariceanu si ca aceasta este irevocabila.

Desi i-au cerut demisia in nenumarate randuri, sindicalistii din invatamant saluta gestul ministrului Miclea. "Din cate am inteles, guvernantii vor sa aloce educatiei doar 4,1 la suta din PIB. Maine (astazi - n.r), vom picheta prefecturile, iar, daca nu ne asculta nimeni, vom declansa greva generala", ne-a declarat Marius Nestor, presedintele executiv al Federatiei "Spiru Haret".

Misterul bugetului din 2006

Surse apropiate executivului anunta modificarea "pe genunchi" a sumelor alocate de stat diferitelor domenii, inainte ca proiectul bugetului - desi adoptat de guvern - sa fie trimis in parlament.

Premierul Tariceanu a caracterizat noul buget ca fiind "o noua filosofie fiscala, in care banii vor fi alocati pentru proiectele mari, iar prioritate vor avea domeniile esentiale pentru integrare: infrastructura, invatamantul, cercetarea si sanatatea".

In timp ce propunerea Finantelor continea exact contrariul: bani mai putini pentru sectoarele prioritare pentru europeni si fonduri mai mari pentru functionarii publici.

(Raluca Barbuneanu)

Proiectele ministrului Mircea Miclea

> descentralizarea invatamantului preuniversitar;

> asigurarea calitatii educatiei;

> compatibilizarea invatamantului superior romanesc cu cel european;

> reforma doctoratului;

> formarea cadrelor didactice.

Sursa: Evenimentul Zilei